Op deze pagina kun je leren wat je zelf maximaal kunt doen om MS te bestrijden. Het genezen van MS is een controversieel statement maar hetgeen dat te bereiken is met voeding en lifestyle verschilt van persoon tot persoon en je moet ten hoogste toegewijd zijn. Deze pagina geeft je de handvatten om hiermee te beginnen en nog meer bronnen om van te leren. Hoe vroeger je erbij bent met wijziging in je dieet hoe beter natuurlijk want voorkomen (lees: stilzetten) is beter dan genezen maar er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen uit verslechterde situaties weer beter werden.

Hoe MS te genezen door voeding

Is MS te genezen door voeding? Dat is de vraag die veel patiënten bezig houdt. Dr. Terry Wahls zegt dat het mogelijk is en laat het ook zien. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Vandaar is het van cruciaal belang dat je na de diagnose MS je dieet drastisch omgooit. Dit doen we niet zomaar maar onderbouwd door aanwijzingen die een gezond dieet voor MS bevestigen. We kijken welke landen het goed of slecht doen wanneer het aankomt op het aantal gevallen van MS en passen daar het dieet op aan. Vaak zijn dit ook logische keuzes want vrijwel iedereen weet dat groenten en vis gezonde opties in een dieet zijn. Toch zijn er ook een paar verrassende elementen die je juist wel of niet moet eten als je MS wil genezen of voorkomen met voeding.

Ook Matt Embry laat zien dat hij door voeding MS al meer dan 20 jaar onder controle heeft. Hij maakte er de documentaire living proof over. Hiermee geeft hij aan dat hij het levende bewijs is dat MS te genezen is met voeding.

Stukje uit een documentaire. De grote rede waarom voeding niet echt wetenschappelijk bewezen onderzocht is omdat het heel duur is. Dus het kan ook niet terugverdiend worden. De kosten van zo’n onderzoek kunnen oplopen tot in de tientallen miljoenen euro’s. Geen een boer gaat zoveel geld betalen om te bewijzen dat zijn broccoli MS kan genezen.

Voeding voor genezen MS

Er zijn ook juist bepaalde type voeding die een genezende werking hebben op MS. Dit heeft te maken dat bepaald type voeding ontstekingsremmend werkt of juist ontstekingsbevorderend. Als MS patiënt wil je dus zo veel mogelijk ontstekingsremmende voeding eten en zo min mogelijk ontstekingsbevorderende. Gelukkig zijn het niet alleen maar saaie producten die je dan mag eten anders werd het leven ook een heel stuk saaier.

Gezonde voeding die kan helpen bij het genezen van MS

Groenten helpen genezen van MS

Dat groente gezond zijn is geen geheim. Maar voor MS patiënten hebben ze zelfs een helende functie. Dit komt door alle vitamines, mineralen, vezels en micronutriënten die groentes bevatten. Het fijne is ook dat groenten je een goed vol gevoel geven zodat je geen behoefte meer hebt om andere dingen te eten. Echter zijn er bij groenten ook producten die je beter niet te veel kunt eten.
Groenten met veel zetmeel vermijden
Het is niet slim om veel zetmeelrijke producten te eten als je MS hebt. Wat je in het onderzoek ook kunt zien is dat Egypte een land is dat veel zetmeelrijke producten eet en ook meteen veel gevallen van MS heeft. Daarom kun je de volgende producten beter vermijden: maïs, aardappelen en erwten.

Groenten met weinig zetmeel

Genees MS met de vitamines en mineralen uit fruit

Door al de vitamines, mineralen, voedingsvezels en bioactieve stoffen is fruit gezond. Dit geldt ook voor MS patiënten. De suikers in fruit zijn veilig omdat ze omgeven zijn door vezels en andere bouwstenen en op deze manier langzaam worden opgenomen. Bedenk je wel dat je fruit alleen in zijn geheel mag eten, dit betekent dat je het niet moet uitpersen voor de suikersap. Je kunt fruit bijvoorbeeld wel in een smoothie doen omdat je het stuk fruit dan in zijn geheel klein maakt en je niet alleen de suikersap eruit perst om te drinken.

Vis beschermt hersenen MS patiënt

De goede vetten die in vis zitten hebben een beschermende functie voor de hersenen. Je hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet en dit moet goed onderhouden worden. Ook is myeline gebaat bij vet en dit is juist het gene dat kapot gaat bij verslechterde MS patiënten. Door vis te eten bescherm je dus je hersenen en myeline. Op deze manier werkt vet als een schild voor je hersenen.

Vanuit het paleo principe is het heel logisch om geen graan en zuivel te eten. Graan ging de mens pas veel later verbouwen en verwerken tot brood. Er is geen een oermens die eens lekker op een tarwe-plant ging kauwen. Voor zuivel is het eigenlijk alleen logisch dat een baby moedermelk drinkt. Zuivel wordt tevens ook maar door een selectief aantal landen in de wereld gegeten.

Welke voeding draagt niet bij aan genezen MS

Er zijn verschillende categorieën voeding die je als MS patiënt het beste kunt vermijden, verminderen of juist kunt stimuleren. Voeding kan namelijk helend werken voor iemand met MS maar als je het verkeerde eet bevordert het juist de ontstekingen in je hersenen. Een van de twee productcategorieën die je echt moet vermijden is zuivel. In vrijwel elk MS dieet wordt zuivel afgeraden. Tevens is zuivel overbodig in een menselijk dieet, ook heeft zuivel dierlijk verzadigd vet en deze wil je zo laag mogelijk houden per dag. Onder de magische grens van 20 gram per dag. De tweede productcategorie die je het beste kunt vermijden zijn graanproducten (met gluten). In het onderzoek kun je ook zien dat landen die veel tarwe eten ook hogere gevallen hebben van MS. Daarom zijn dit dan ook de twee productcategorieën die niet genezen bij MS.

Leer waarom welke voeding MS kan genezen

In het onderzoek kun je onderbouwd lezen dat er bewijs is dat het helpt. Plekken in de wereld waar ze sommige producten wel of niet eten en wat dit voor effect heeft op MS.

Lees het onderzoek

Schrap tarweproducten (met gluten) uit je leven
Het lijkt in het begin lastig om tarweproducten te schrappen uit je leven maar het is makkelijker dan je denkt. Het is alleen anders denken. In bijvoorbeeld Azië doen ze niet anders. Het schrappen van tarweproducten kan wonderen doen voor het stagneren van MS. En omdat je tarwe dan vervangt door groenten, fruit of noten werkt het dubbel positief. Landen die van oudsher (en nu nog steeds) weinig tarwe (met gluten) eten hebben zeer weinig gevallen van MS.

Geen zuivel omdat: verzadigd dierlijk vet en ontstekingsbevorderend
Er zijn al heel lang discussies over of de mens echt zuivel nodig heeft. Voor MS is het geen goed idee om zuivel te eten of drinken omdat het verzadigd vet bevat en het ontstekingsbevorderend werkt. Als je dan toch een zuivel-gevoel wil beleven kies dan voor ongezoete amandelmelk of kokosyoghurt.

Een schaaltje met graan en zuivel wat niet MS gaat genezen

Verzadigd dierlijk vet zoveel mogelijk vermijden bij MS
20 gram verzadigd dierlijk vet per dag is de magische grens waar je echt onder moet blijven als je MS hebt. Het is een van de belangrijkste factoren wanneer het aankomt op kwaliteit van leven behouden bij MS. Gelukkig is het niet heel lastig als je meer kip en vis eet en weinig rund en varken. Bij kipfilet moet je maarliefst 2,2 kilogram eten om over de grens van 20 gram verzadigd vet heen te gaan. Bij gehakt (van zowel rund als varken) ga je zeer snel over deze grens. 10 gram per 100 gram is wat je vaak ziet bij runder- of varkensgehakt. Beter is om rund en varken helemaal te laten staan.

Door je alleen al te houden aan het weinig eten van verzadigd vet zou je al heel goede resultaten kunnen behalen. Maar om zekerder te zijn van een lang en vitaal leven kun je beter een geheel nieuw dieet aannemen.

In een toonaangevend studie van Dr. Swank kun je zien dat mensen in 95% van de gevallen zelfs na 34 jaar nog vitaal en mobiel zijn. Deze behandeling met voeding om MS te genezen wordt gezien als de meest effectieve ooit gerapporteerd.

Studie in deze video uitgelicht vanaf 3:40

Bewerkte producten verslechteren MS

Waarom dragen bewerkte producten niet bij aan het genezen van MS? Als je het label van bewerkte producten gaat lezen kom je hier snel achter. Deze producten bevatten namelijk vrijwel altijd iets van zuivel of tarwe (met gluten). Verder zijn deze producten om nog veel andere redenen niet gezond door onder andere toegevoegd zout en suiker of het weglaten van vezels. Dit wil tevens niet zeggen dat je geen een product uit een potje of blikje mag eten. Maar je moet wel goed de labels checken. Olijven in pot of tomatenblokjes in blik zijn bijvoorbeeld vaak prima te gebruiken. Wat betreft voeding die MS kan genezen moet je bij bewerkte producten dus de labels controleren.

Dingen die je sowieso niet moet eten of drinken met MS

Het is dus belangrijk wat je wel eet maar zeker ook wat je laat staan. Als je jezelf hier goed aan houdt kun je mooie dingen bereiken. Dingen zoals: koekjes, frisdrank, pasta, pizza, snoepjes, dropjes, pinda’s, chocolade, melk, roomijs, croissantjes en ga zo maar door hebben geen rol in het leven voor iemand met MS. Het fijne is wel dat er tal van creatieve oplossingen zijn om deze producten te vervangen. Bijvoorbeeld een ei-bloemkool bodem voor je pizza.

Conclusie

Welke voeding wel of niet voor genezen MS

Even alles nog op een rijtje wat je nu wel en niet moet eten om MS te genezen of voorkomen. Weet hierbij wel dat het gaan om een verandering voor altijd en niet zomaar een dieet voor een bepaalde tijd. Het is namelijk ook makkelijker om bepaalde dingen helemaal uit je leven te verbannen dan om er een kleine hoeveelheid van te eten. Als iemand bijvoorbeeld taart trakteert dat kun je gewoon zeggen dat je dat niet eet.

Is MS te genezen met voeding?

Genezen lijkt niet (in alle gevallen) mogelijk. Wel zijn er genoeg aanwijzingen om er vanuit te gaan dat het te remmen, voorkomen of ervan te herstellen is. Je zult je wel aan strenge regels en dieet moeten houden om het te bereiken. Op de onderzoekspagina kun je lezen dat hier aannames voor zijn.

Welke voeding moet je eten om te herstellen van MS?

Op deze vraag is geen kort antwoord. Het is aan te raden om je hierin te verdiepen en goed deze pagina en het onderzoek te lezen. Het komt er op neer dat je veel ontstekingsremmende voeding en weinig of geen ontstekingsbevorderende voeding eet.

Welke voeding kun je het beste ontwijken als je MS hebt?

Er zijn een aantal voedingscategorieën die je het beste kunt vermijden als je MS hebt. Dit zijn: graanproducten, zuivel en bewerkte producten. Uit onderzoek en logisch redeneren is te zien dat dit voedsel de ziekte geen goed doet.