Dit onderzoek toont aan dat MS grotendeels te maken heeft met voeding en lifestyle. Door landen met elkaar te vergelijken die evenveel zonlicht krijgen kun je goed zien wat veranderingen in dieet doet. Zo zie je dat sommige landen heel weinig gevallen van MS hebben en dit is dan te verklaren door de eetgewoonten van dit land.

Dieet bij MS belangrijker dan vitamine D

Het beste MS dieet onderzocht, met een goede onderbouwing. Er werd altijd gedacht dat vitamine D de sleutel is voor het voorkomen en bestrijden van MS, maar dit lijkt nu veel minder het geval te zijn. Gelukkig maar dan hoeft je dus ook niet te verhuizen dichter naar de evenaar. Uit onderzoek en logisch redeneren zie je dat het vrijwel geheel te maken heeft met dieet en lifestyle bij MS. De ziekte komt zelden voor in landen rond de evenaar, maar wanneer je deze landen iets langer bestudeert kun je zien dat het te maken heeft met dieet en niet per se met de zon. In dit stuk kun je lezen waarom MS bijna niets te maken heeft met vitamine D maar dus eigenlijk vrijwel alleen met dieet. Door landen met elkaar te vergelijken die op dezelfde breedtegraad liggen maar wel heel andere cijfers hebben wanneer het aankomt op MS, mag je aannemen dat het vrijwel niet te maken heeft met de zon of vitamine D.

Scroll onderstaande tabel om meer te zien

De bovenstaande afbeelding kun je zien dat landen op dezelfde breedtegraad toch behoorlijk kunnen verschillen in het aantal MS gevallen per 100.000 inwoners. Dus moet dit verschil ergens anders te vinden zijn.
Europese landen Noord Afrikaanse landen
Duitsland: 303 Egypte: 59
Nederland: 150 Libië: 15
Polen 120 Tunesië: 20
Wit-Rusland: 50 Marokko: 20

MS, voeding en dieet

Wat je eet en MS hebben veel met elkaar te maken, de medische wetenschap is hier zelfs tegenwoordig ook steeds meer van overtuigd. Het boek van Dr. Terry Wahls is een soort bijbel van wat je kan doen met voeding om MS te lijf te gaan en de documentaire van Matt Embry bevestigt deze theorie alleen maar en ook het inspirerende verhaal van Muriel met haar persoonlijke overwinnende verhaal. Zij hebben MS en eten al langere tijd volgens een bepaald dieet en zijn klachtenvrij of herstellende van de ziekte. Het is natuurlijk super interessant wat je kan bereiken met voeding om een chronische ziekte als MS te bestrijden, maar zij zijn dus het levende bewijs. Maar dit zijn slechts twee mensen, daarom is het zo ontzettend interessant om te kijken naar de hele wereldbevolking en dat verband met MS.

Eerste onderzoek naar MS en voeding

Dr. Roy Swank was de eerste die ontdekte dat er een verband was tussen voeding en MS. Hij onderzocht wat er gebeurde als mensen met MS maximaal 20 gram verzadigd vet aten per dag. De resultaten waren hoopgevend. En zelfs na 50 jaar verkeerde de patiënten nog in goede gezondheid. Dit onderzoek gaf de eerste aanwijzing dat MS te genezen is met voeding. Wat mensen kunnen en/of mogen eten op verschillende plekken in de wereld is super interessant wanneer je MS en voeding gaat onderzoeken. Religie, cultuur, gebruiken en welvaart spelen hierbij een cruciale rol wat het dieet is van mensen. En zo kun je zien dat verschillende diëten heel gunstige gevolgen hebben voor de ziekte MS.

“Dr. Swank heeft in zijn studie laten zien dat als MS gevallen vanaf het beginstadium van de ziekte minder dan 20 gram verzadigd vet per dag eten, 95% dan zelfs na 34 jaar nog geen progressie vertonen in het ziekteverloop.”

Studie in deze video uitgelicht vanaf 3:40

De invloed van dieet wereldwijd op MS

Op de wereldkaart in het onderzoek Atlas of MS 2020 kun je gelijk zien dat het aantal mensen met MS per 100.000 inwoners behoorlijk varieert. Ze dachten altijd dat dit te maken had omdat mensen rond de evenaar meer vitamine D krijgen door de zon. De hieronder getoonde voorbeelden liggen per voorbeeld allemaal op dezelfde breedtegraad dus het verschil aan vitamine D gaat niet op:

 • Australië en de Zuidelijk Afrikaanse landen: zeer groot verschil in het aantal inwoners met MS, misschien geen eerlijke vergelijking omdat het ook totaal verschillende culturen en werelddelen zijn.
 • Nederland, Duitsland, Polen en Wit-Rusland: een groot verschil in het aantal gevallen van MS bij deze Europese landen. Interessant is dat je ziet dat hier de welvaart per land een rol gaat spelen, wat zich uiteindelijk weer vertaalt in dieet. Groentenconsumptie speelt bij deze vergelijking een grote rol.
 • Iran en Irak: twee buurlanden in het Midden-Oosten met een behoorlijk verschil in gevallen van MS. De welvaart is vrijwel gelijk in deze twee landen (Iran: $5.520. Iraq: $5.955) dus daar heeft het verschil niet mee te maken. Voor deze twee landen is het interessant om te kijken naar de religie en dáár zie je dan ook het grote verschil.
 • Egypte en de andere Noord Afrikaanse landen: over het algemeen gezien zijn er maar weinig gevallen van MS in de Noord Afrikaanse landen. Alleen Egypte springt er op een negatieve manier uit. Deze landen hebben allemaal dezelfde stroming van de Moslim religie en delen vrijwel dezelfde welvaart. Het verschil is wederom in het dieet te vinden van Egypte.

Het beste MS dieet, leren van andere landen

Omdat het dus weinig te maken heeft met de zon en vitamine D moet het verschil ergens anders gezocht worden en dat is bij voeding. Sommige landen of delen van de wereld hebben een dieet dat een gunstig effect heeft op MS waardoor de ziekte daar zelden voorkomt. Hier kunnen we een hoop van leren om deze manier van eten ook te hanteren voor mensen met MS overal ter wereld. De grote vragen die hierbij horen zijn:

Wat eten deze mensen dan wat zo’n positief effect heeft op MS?

Of wat zit er juist niet in het dieet van deze landen?

Dame bezig met een gezond dieet voor MS in de keuken

Het verband tussen MS, inkomen en voeding

De ziekte MS, het inkomen per hoofd van de bevolking (GDP per capita) en wat zij eten hebben meer gemeen met elkaar dan je in eerste instantie denkt. Denk er maar eens aan hoe het dieet van je ouders eruit zag toen zij jong waren en Nederland minder welvarend was. Je zou doorgaans kunnen zeggen hoe welvarender een land is hoe groter de kans is dat iemand MS krijgt. Dit kun je zien in de diagram hieronder waarbij de gevallen per 100.000 inwoners met MS vergeleken is met het jaarinkomen per hoofd van de bevolking.

Scroll onderstaande tabel om meer te zien

Verband tussen welvaart en vleesconsumptie bij MS

In de onderstaande grafiek kun je ook heel duidelijk zien dat naarmate mensen meer gaan verdienen dat er ook meer vlees wordt geconsumeerd. Dit leidt uiteindelijk tot weer meer MS gevallen zoals je kunt zien in bovenstaande diagram. Zo zie je dat welvaart, MS en vleesconsumptie nauw met elkaar verbonden zijn. Daarom is het ook ontzettend belangrijk om onder die 20 gram verzadigd vet per dag te blijven.

Scroll onderstaande tabel om meer te zien

Landen met een hoge welvaart en weinig gevallen van MS

De trend is dat landen met een hoge welvaart ook veel gevallen van MS hebben. Dit is echter niet in alle gevallen. Japan, Singapore en Verenigde Arabische Emiraten schieten er positief bovenuit. Hoe kan dit? Dit komt omdat deze landen al sinds hun bestaan het volgende (vaak) eten:

 • Veel vis
 • Rijst (glutenvrij van nature)
 • Weinig of geen (rood) vlees

Landen met een (on)gunstig dieet voor MS

De volgende landen zijn het collectieve bewijs dat het eten of juist vermijden van bepaalde voeding invloed heeft op MS. Deze landen hebben significant minder gevallen van MS. Dit is dan ook de reden dat MS te voorkomen of stagneren is door het overnemen van deze levensstijl.

Assumptie 1 van 4

Japan: welvarend maar weinig MS gevallen

Japan is het beste voorbeeld van een land dat weinig gevallen heeft van MS maar toch een goede welvaart. Het land krijgt ook niet bijzonder veel vitamine D want het ligt niet zo dicht bij de evenaar. Een nationale dieet is wat het land zoveel goed doet voor MS. Er zijn slechts 4 gevallen van MS per 100.000 inwoners.

Goed voor MS: weinig gluten, veel vis en weinig verzadigd vet

In vergelijking met andere plekken zoals Amerika en Europa, wordt er in Japan veel minder graan met gluten gegeten. Dit komt omdat men in Japan voornamelijk rijst bij eet, wat van nature glutenvrij is. Daarom is rijst voor MS patiënten een veilige graansoort. Ze eten er ook veel vis in plaats van vlees. Vis bevat goede vetten en dit is daarom gunstig voor MS patiënten. Omdat ze vis eten en minder vlees krijgen ze dus minder dierlijk verzadigd vet binnen wat leidt tot veel minder MS gevallen.

 • Minder of geen graan met gluten
 • Minder verzadigd vet (onder de 20 gram per dag)

Assumptie 2 van 4

Iran en Irak: vis eten beschermt tegen MS

Iran en Irak hebben een groot verschil in aantal MS gevallen. Iran heeft 7,5X meer gevallen van MS. Terwijl deze 2 landen wel ongeveer dezelfde welvaart hebben. Dus op basis van de welvaart is het dieet niet anders. Het komt door de religie, of beter gezegd de stroming van de religie. In Iran is 89% sjiiet en 9% soenniet. In Irak is 55-60% sjiet en 35-42% soenniet. Je zou dus kunnen stellen dat de sjiitische stroming slecht is voor MS.

Waarom is sjiisme ongunstig voor MS

Het dieet dat de Islam voorschrijft verschilt niet veel per stroming. Wel is er een belangrijk verschil tussen het sjiieten en het soennieten dieet. In de sjiitische stroming is het verboden om paling(achtige) te eten. Wat altijd al gedacht werd: dat de oliën in vis goed zijn voor het beschermen van je hersenen wordt hiermee bevestigd.

Tarwe consumptie speelt ook mee bij MS

Je kunt ook een verband zien tussen hoeveel tarwe (brood met gluten) er gegeten wordt en het aantal gevallen van MS. Het is alleen niet een grote factor, maar hij speelt wel mee. In de diagram hieronder zie je de tarwe-consumptie vergeleken met het aantal gevallen van MS, duidelijk een voorbeeld van een ander dieet.

Scroll onderstaande tabel om meer te zien

 • Vis eten helpt met goede vetten
 • Minder tarwe eten = minder MS gevallen

Assumptie 3 van 4

Egypte: zetmeelrijke producten stimuleren MS

Egypte is een van de landen die het slecht doet in vergelijking met de buurlanden. Egypte zit op 59 gevallen per 100.000 terwijl andere Noord Afrikaanse landen op gemiddeld 22,5 zitten. Dit is significant meer. Egypte heeft overwegend een vegetarische keuken en dit leert ons dat vegetarisch eten geen gunstig effect heeft voor MS.

Veel tarwe (met gluten) eten, slecht voor MS

Net zoals bij andere landen zie je ook weer in Egypte (waar ze veel tarwe eten), dat er in Egypte veel MS voorkomt. (bron). Het is dus slim om graan met gluten te vermijden en graan zonder gluten te beperken zoals rijst.

Zetmeelrijke producten slecht voor MS

Er is nog iets wat opvallend is aan het land en dat is de grote consumptie van maïs. Maïs is tevens de groente die het hoogste is in zetmeel. In het boek van Terry Wahls kun je lezen dat het slim is om weg te blijven bij starchy vegetables. Egypte is het levende bewijs hiervan.

 • Tarwe leidt tot meer MS gevallen
 • Vegetarisch eten is niet gunstig
 • Zetmeelrijke producten zoveel mogelijk vermijden

Assumptie 4 van 4

Europa: groenten dieet bestrijd MS

In eerste instantie zit er weinig verschil in het dieet van: Nederland, Duitsland, Polen en Wit-Rusland. De landen eten ongeveer evenveel vlees. Ook eten ze vrijwel evenveel kcal per persoon per dag. Dus moest het verschil ergens anders gezocht worden. Het is namelijk groenten! De landen die minder gevallen van MS hebben eten ook significant meer groenten.

groenten eten is gezond, zeker als je MS hebt

Dat groenten gezond zijn is geen verassing. Maar dat het zo’n groot verschil kan maken bij MS wel. De gemiddelde Wit-Rus eet 170 kg groenten per jaar, wat neerkomt op 465 gram per dag. Hier zit je snel aan, want brood en zuivel kun je toch beter laten staan en lekker een maaltijd eten met broccoli en vis.

 • Veel groenten eten helpt tegen MS

Heeft de zon en vitamine D helemaal niks te maken met MS?

Helemaal niks denken we van niet. Genoeg vitamine D binnenkrijgen is namelijk gezond voor elk mens. Maar je kunt uit het onderzoek op deze pagina wel zien dat het veel meer aan voeding en lifestyle ligt. Dit is eenvoudig te zien door landen/regio’s met elkaar te vergelijken die op dezelfde breedtegraad liggen en dus evenveel vitamine D binnenkrijgen van de zon.

Waarom doet voeding zoveel bij MS?

Hoe dit precies zit is niet duidelijk. De ziekte is nog steeds voor een groot deel een raadsel. Wel weten we dat goede voeding helpt. Waarschijnlijk heeft het onder andere te maken met de doorbloeding van de hersenen, door een goede doorbloeding ontstaan er namelijk minder snel ontstekingen of plaques in MS-termen.

Waarom komt er in sommige landen bijna geen MS voor?

In sommige landen komt bijna geen MS voor omdat het nationale dieet van dat land zeer gunstig is voor MS. Hiervan kunnen MS patiënten over de hele wereld van leren. In de 4 assumpties op deze pagina kun je dan ook lezen welke landen een goed of slecht dieet hebben voor MS.